Jotain vanhaa ja jotain uutta

Silja Puranen: Maailman Vahvin Mies (yhdellä kädellä), 2007


Viime sunnuntain taidekävely paljasti nykytaiteen pinnan – ja sitä myöten joitain syvyyksiä.

Alla olevasta kritiikistä voi lukea, miten minua kosketti nuoren graafikon Minna Mäkelän näyttely. Sunnuntaina kävin kuitenkin myös Galleria Anhavassa Nina Roosin näyttelyssä, Taidehallissa Marianne Uutisen Ytimestä -näyttelyssä ja Galleria Katariinassa ihastumassa Silja Purasen Maailman vahvimpaan mieheen.

Sanomatalon eliittigalleria Anhava tarjoaa pinnaltaan kirjaimellisesti pinnallisia teoksia Nina Roosilta, jota lehdistötiedotteessa nimitetään yhdeksi merkittävimmistä Pohjoismaiden kuvataiteilijoista. Tukitut öljyväripinnat näyttävät itse asiassa paremmilta gallerian nettisivuilla kuin todellisuudessa kolmiulotteisina töinä. Se kertonee jo jotain.

Ytimestä-näyttely täytti Taidehallin hyvinkin erilaisilla Marianne Uutisen töillä vuosien varrelta. Venetsian biennaalista ja Kiasman kokoelmista on kaivettu aarteita, jotka todella kimmeltävät ja kiiltävät hauskasti kevyesti asetellulta kankaalta näyttävissä teoksissa, jotka lähemmin tarkasteltuna paljastavat todellisen muovisen luontonsa. Kun näyttelyssä kuitenkin on myös uudempia töitä, joissa telamaalaus lähinnä pelkistetyin symbolein – juuri sellaisilla, joita löytyy yleisten käymälöiden seinistä – jättää katsojan jonnekin ärtyneen älyllisen kontemplaation ja tylsän tyhjyyden tunteen välille, herryttää ala-aulan seinällä komeileva lainaus Wienin taidehallin pääkuraattorilta töiden mystisestä vihjaavuudesta lähinnä naurunpurskahduksen.

Pursotetulta kermavaahdolta näyttävästä massasta muotoilluista teoksista saattaa vielä löytää huumoria, joka tuntuu jollain tavalla kommunikoivalta. Uutisen voima tuntuu olevan illuusion rikkoutumisen paljastaminen. Työ, jossa kaukaa näyttää olevan kahdet kauniit pitsipikkupöksyt, osoittautuu läheltä katsottuna ällöttävien pursotusjälkien sekasotkuksi. Samaa hauskaa tulkinnan muuntelehdintaa työtä lähestyttäessä ja sitä kauempaa katsellessa tapahtui myös kimmeltävissä akryylitöissä, joista näyttelyn vetonauloina toimivat juuri Nebula ja Float.

Silti laakeat telatut työt ja erikoiset pökälekasat aiheuttivat kommentoivuudesta irtisanoutumisessaan myös katsojakokemuksesta irtisanoutumisen. Kun valkoisella pohjalla lötköttää valkoinen epämääräinen pökäle ja työn nimi on My roommate, rupeaa kummasti naurattamaan, että siltähän se joskus tuntuu.

Kun näiden läpilyöneiden ja kunniaa niittäneiden taiteilijoiden näyttelyistä selvittyämme siirryimme katsastamaan Kalevankadun gallerioita, podimme jo pientä nykytaideväsymystä. Ja raikas tuulahdus todellista nykytaidetta yllätti meidät.

Galleria Katariinassa seinillä lepää suuria iän kuluttamia kankaita: päiväpeittoja, täkkejä, ryijyjä. Kankaat itsessään jo tuntuvat taideteosten paikan saatuaan kertovan menneisyydestään ihmisten kodeissa, kosketeltuina ja lämpöä antavina käyttöesineinä. Kankaisiin on painettu kangasmaalilla digitaalisesti käsitelty siirtovalokuva.

Kuvissa elävät pienet lapset omaa elämäänsä. Mutta itse lapsetkin ovat hiukan rispaantuneita; jokin heissä vaivaa katsetta. Jokainen lapsista on jollain tavalla outo, erilainen. Puranen on antanut töidensä lapsille eri oireyhtymien piirteitä. Maailman vahvin mies, niitä iänikuisia sirkuksen pahvipainoja raidallisessa puvussa nostava pikkupoika, on down-lapsi. Herättävin ja myös koskettavin töistä on ruusuja täyteen kirjottu kulunut satiinipeite, jossa syntymässään yhteen sulautuneet jalat saanut lapsi, Ruusu, makaa silmät ummessa.

Sen ei tarvitse olla palapeli. Se voi jopa antaa enemmän, kun se lakkaa pyrkimästä niin kovin muodikkaan ironisen valaistuksen tarjoamiseen ja katsojakokemuksesta irtisanoutumiseen. Nykytaide. Ehkä jokin uusi inhimillisen ja intiimin kokemuksen tutkimisen virtaus on hiljakseen käynnistymässä.

7 responses to “Jotain vanhaa ja jotain uutta

  1. eksyin blogillesi ihan vahingossa ja jäin koukkuun. etkö laittaisi sitä blogilistalle http://www.blogilista.fi, niin näkisin aina heti kun olet päivittänyt. pyydän nöyrästi.Silja Purasen työt kolahtivat. itsekin olen suunnitellut tekeväni joskus jotain vanhoista keräilemistäni vilteistä, huovista, täkeistä, lakanoista, pöytäliinoista.

  2. Kiitos kaunis. Olen niin epäjärjestäytynyt, etten ole tiennyt koko blogilistasta. Nyt sieltä sitten löytyy myös aaltopahvia, kun muutaman kerran kuukaudessa yleensä kirjoitan uutta. Toivottavasti jaksat jatkossakin pysyä matkassa Merja. Mikään ei ole taiteen materiaaliksi liian tavallista tai sopimatonta. Oletko kuvataiteilija?

  3. kiitos "järjestäytymisestäsi", otin heti aaltopahvin suosikkilistalleni. kyllä. olen kuvataiteilija itsekin ja joutsalaisen taidelaitos Haihatuksen takapiru ja kulttuurin sekatyöläinen.

  4. Kävinkin jo vaklaamassa sun blogia, joten tiedän nyt hiukan enemmän. 😉 Kiinnostavaa taidetta siellä "kaukana" ainakin tehdään kuvista päätellen…Pitää vielä opetella tuota listaa mukavasti käyttelemään.

  5. Elisa (blogisi ahkera lukija)

    Ooh, olet taas ollut ahkera taiteen harrastaja. Erityisesti tuo Katariinan näyttely lapsikuvineen kuulostaa kiinnostavalta.

  6. Hei.Mukavaa, että joku kirjoittaa taiteesta tällä tavalla. Tällaisia kirjoituksia kaipaisimme myös Nonoon: http://nono.vuodatus.net/ Ja mielenkiintoista, että tutkit Rakel Liehun runollista tuotantoa. Hän on runoilija, joka 90-luvulla innosti minuakin kirjoittamaan.

  7. Hienon ja asiallisen näköiset sivut teillä. Nono vaikuttaa erinomaiselta foorumilta tämäntyyppiseen taidekeskusteluun/kritiikkiin. Rakel Liehun kubistinen kieli ei voi olla nyrjäyttämättä jotain nikamaa. Naksuttelen täällä ja yritän selvittää, että miten ne nyrjähdykset tapahtuvat. Helpommin sanottu kuin tehty. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s