Tuore selvitys ”lievistä” raiskauksista

MTV3 uutisoi tuoreesta selvityksestä raiskausten tuomioista. Teksti on aika järkyttävää luettavaa, joten varoitan kaikkia: se sisältää myös raiskausten ja niissä käytetyn väkivallan kuvailua. Teksti paljastaa asian, joka vaietaan kuoliaaksi. Raiskausta ei pidetä tarpeeksi pahana rikoksena itsessään, vaan rikoksen vakavuutta yhä edelleen mitataan muun väkivallan esiintymisen kautta.

Jutussa esiintyviä tapauksia on pidetty lievinä raiskauksina – minun mielestäni täysin perusteettomasti – ja sitä heijastelevat myös niistä annetut ehdolliset tuomiot. Minkälaista sairasta kidutusta pitää tapahtua, että lievän rikoksen kynnys ylittyisi? Yhteiskunta antaa rangaistuskäytännöillään selvän merkin seksuaalisen väkivallan uhreille siitä, kuinka heidän turvallisuutensa ei lopultakaan ole kovin tärkeä oikeusjärjestelmälle. Näiden rikosten tekijät kirjaimellisesti kävelivät suoraan päätä takaisin tavalliseen elämään täysin kyvykkäinä uhkaamaan ja aiheuttaamaan lisää samanlaista väkivaltaa.

Vieläkö raiskaustuomiot kuulostavat liian kovilta? Vieläkö ihmetyttää, että uhrit eivät rynni tekemään rikosilmoitusta heti lääkäriltä selvittyään?

One response to “Tuore selvitys ”lievistä” raiskauksista

  1. Tomi Paananen

    Raiskaustuomiot ovat yksinkertaisesti liian lievia.
    Raiskauksessa itse aktiin pakottamisesta ja vakivallasta olisi tuomittava erikseen.
    Nykyaan saattaa kayda jopa nini, etta vakivaltaisesta raiskauksesta saattaa tulla lievempi tuomio kuin tulisi vakivallasta ilman raiskausta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s