Digitaaliset markkinat – uhka vai mahdollisuus tekijöille?

Jyrki J. J. Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksesta TIEKE:stä on julkaissut vapaasti luettavan diashown: Kuluttaja digitaalisilla markkinoilla. Hän käsittelee tekijänoikeuksien ja teollisen kehityksen kysymyksiä. Esiin tulevat kirja- ja kustannusmaailman kohtaamat ongelmat, kun suurin osa sisällöistä siirtyy verkkoon, ja niiden kopiointi on halpaa ja helppoa. Oikeuksien vartioiminen taas käy ongelmalliseksi yksityisyydensuojan vuoksi.

Minkälainen on kirjamaailma 10 vuoden päästä? Kuinka tekijät saavat korvausta työstään? Minkälaisella palvelulla me kulutamme suurimman osan viihteestä ja taiteesta 10 vuoden päästä? Tsekatkaa Kasvin mielenkiintoinen diashow ja tulkaa tänne kommentoimaan sitä. Mitä te luulette, että tapahtuu? Miten asioiden pitäisi muuttua?

2 responses to “Digitaaliset markkinat – uhka vai mahdollisuus tekijöille?

  1. Epäilen että se olemaan monimutkaisempi mutta latteampi kuin visionäärit ajattelee. Ensinnäkin paperi ei tule katoamaan, vaan sille keksitään yhä monipuolisempia ja kekseliäämpiä tapoja olla yhteydessä verkkoon (oon kirjoittanut tästä Books from Finlandiin, mutta hakusanalla ”papernet” löytää jo kaikenlaista). Toiseksi, on nämä haaveet kaiken kirjallisuuden sähköistämisestä. Kirjallisuuden digitointi on vaikea hanke, etenkin ennen digitaalisia välineitä julkaistun mutta tekijänoikeuksien piirissä olevan kaman suhteen, ja tässä ensimmäinen ongelma ei suinkaan ole edes EU:n ja USA:n erilaiset lainsäädännöt, vaan koko hemmetin tekijänoikeussoppa, jossa on niin paljon ristiriitaista ja hatusta tempaistua ”faktaa” liikenteessä ja niin paljon lobbausrahaa, ettei virallista tietä tulla vuosikymmeneen päätymään fiksuihin ratkaisuihin. Onnettomiin kylläkin. Kolmanneksi, softa ja rauta. Päätelaitteiden ja tiedostomuotojen labyrintti on aikamoinen sotku sekin, eivätkä kustantajat — joiden se pitäisi ratkaista — ole kovin kiinnostuneita sitä ratkaisemaan. Aloite on mennyt kirjakaupalle, käytännössä Amazonille ja Applelle, jotka joko polkevat hintoja tai monopolisoivat niitä, ja hallitsevat ”vapaita” markkinoita miten lystäävät. Siinä menee vielä moni perinteinen talo nurin, eikä syynä ole piratismi vaan kysynnän ja tarjonnan lait. En ala spekuloida vookeilla ja appseilla, mutta, jos kymmenen vuoden päästä on mahdollista myydä runoja ja novelleja mielekkäillä indie-alustoilla, joiden kautta löytää helposti oman yleisönsä, tai jos silloin voi ostaa 1960-luvun tsekkoslovakialaista fantasiaa Kindleen tosta vaan, olen tyytyväinen.

  2. Joo, mä olen Teemu samaa mieltä siitä, että mikään uudistus ei tule täysin pyyhkimään pöytää siitä, mitä nyt on. Musta tuossa diashowssa oli kuitenkin hyvää asiaa tekijänoikeuksien hankaluudesta ja siitä, kuinka ne nyt ovat sidoksina kustantajan ja käyttäjän välillä, kun verkossa niiden ehkä tulisi toimia toisella tavalla. Näin ainakin itse tulkitsin. Mun mielestä uudet pelisäännöt ovat aivan välttämättömät, kun matsku niin jouhevasti matkustaa maiden välillä. Nytkin kukkii kuvien laiton lainailu esim. blogitekstien kuvitukseksi, oikeuksien yksipuolinen omiminen peittoluvan varjolla (Facebook) ja hyvin usein myös perinteisten median vaatimus käyttää materiaalia netissä ilman erilliskorvausta – mistä se voidaan sitten kopioda mihin tahansa ilman, että tekijällä on siihen enää mahdollisuutta vaikuttaa.

    Tekijänoikeuksien varjelussa mennään usein typeryyksiin asti, kun vaikkapa Sims3 tai DVD:lla oleva TV-sarja ei toimi maakoodin tai muun koodin tai sähläyksen vuoksi, mutta waretettu versio pelaisi täydellisesti, koska se on lähtökohtaisesti tehty mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi. Suuret tuottavat ajavat ihmisiä luotaan yrittäessään luovia estojen, koodien jne. suossa.

    Niin ja vielä siis: kyllähän immateriaalinen ihmesähkömaamme netti on myös riippuvainen materiaalisista pääkoneista ja palvelimista, softista ja koodaajista. Ne maksavat myös. Eivätkä nekään ilmaannu maagisesti itsestään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s