Kysymyksiä tuuleen

Noustaan barrikadeille! Taistellaan! Tämä on täysin absurdi suunnitelma. Puhun tietenkin Yle-verosta. Samasta asiasta olen puhunut aiemminkin, eikä tilanne ole perimistien muuttamisen myötä muuttunut mitenkään. En hyväksy viihteen pakkorahoittamista kansalaisilla, etenkään, kun se monille vähävaraisille – ja keskituloisillekin – on kohtuuton ponnistus. Haluammeko me tosiaan ajaa lukuisat ihmiset toimeentulotuelle Yle-veron vuoksi? Tarvitseeko viihde- ja tiedotusmedia todella 500 miljoonaa vuodessa pyöriäkseen?

Vähävaraisia varmaan lohduttaa, että alle 7000 euroa vuodessa tienaavat eivät veroa maksa. Kyllä yli maagisen 7001 euroa vuodessa tienaavat nyt juhlivat – esimerkiksi työmarkkinatukea nauttivat työttömät sekä opiskelijat, jotka käyvät töissä elättääkseen itsensä ja maksaakseen vuokransa, mikä ei opintotuella onnistu  – oli heillä televisiota, kuuntelivat he radioita tai odottelivat Yle Areenan ikuista latautumista tai eivät. Meillä ei protestina katsota edes Yle Areenaa. En kerta kaikkiaan hyväksy tällaista selkänahan raappaamista.

Heitän tähän loppuun pari knoppia:

Mihin me tarvitsemme Yleä nykyisin, kun tiedotukseen on ilmainen netti ja lukuisia muita TV- ja radiokanavia? Onko Yle erillisveron arvoinen? Kuinka monta erillisveroa voidaan vielä kehittää, että palkasta jää jotain käteen – esimerkiksi opettajan tuntipalkkioista päältä verojen lisäksi menevän vastikään nousseen 23% ALV:in lisäksi?

Jokerikysymykseksi voisin vielä lisätä, että jos terveydenhoitoa ei saada sellaisiin kantimiin verovaroin, että pääsisi(n) hammaslääkäriin edes kerran kuudessa vuodessa, onko todella aiheellista lisätä viihteen rahoitusta veroista?

2 responses to “Kysymyksiä tuuleen

  1. Ihana, että älähdit tästä! Meidän perheelle televisiottomuus on paitsi ajankäytöllinen valinta myös keino säästää jossakin ei-välttämättömässä. Nyt pääsemme sitten rahoittamaan parempituloisten aivojenturrutussessioita tv:n ääressä, ja kaikenlaisen hömpän tuottamista.

  2. Kiitos kommentistasi Maria! Mielestäni juuri tuo pienituloisen kyvykkyys maksaa on jätetty Arkadianmäellä vähemmälle huomiolle. Pienituloisia kun ovat myös ne, jotka tienaavat jotain 7000 ja 20 000 väliltä.

    Mutta juteltuani Facebookissa pitkällisesti Matti Laineen kanssa, ymmärrän vähän paremmin, miksi Yle:n rahoituksen itsenäisyys saattaa olla olennainen sananvapauskysymys – etteivät raha ja pörssiyhtiöt sanele aivan kaikkea, mitä pääsemme näkemään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vähempikin rahoitus pitäisi riittää, jos ajatellaan kotimaista televisiodraamaa ja elokuvaa, joita Yle myös tukee. Ja Yle:n radiokanavat ovat kyllä mielestäni ohjelmatarjonnan puolesta parhaita, vaikka aika vähän radiota kuuntelenkin.

    Toivon, että ohjelmaa tviikataan vielä vähän enemmän ihmisiä huomioivaan malliin. Kuuleeko eduskunta? 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s