Nimen symbolinen arvo

Menin kesällä naimisiin.

Kun olin pieni koulutyttö, tuhertelin muiden tyttöjen tapaan ruutuvihkoni lerpalle takasivulle ihastukseni sukunimeä. Harjoittelin, miltä tuntuu muuttua toiseksi. Avioliitto oli minulle väistämätön tapahtuma, se miten asioiden kuuluu mennä. Naimisiin ja lapsia: oma perhe. Siitä symbolina minulla olisi uusi nimi. Muunlaista polkua oli takapulpetissa mahdoton kuvitella.

Olen pohtinut paljon menneisyyttäni, meidän sukumme menneisyyttä. Sitä on seurattu sukututkimuksissa, monissakin eri papereissa, ja kaikista niistä minulle on jäänyt käteen tämä: nimi ei kerro sitä, ketkä ovat minun perheeni. Kun seuraa vain nimeä, seuraa arbitraaristi valikoitua joukkoa. Jo yksi sukupolvi taaksepäin on enää isän puoleista sukua. Kaksi sukupolvea taaksepäin jättää varjoonsa kaikki ne elämäni tärkeimmät ihmiset, naiset, jotka kasvattivat minut, meidät.

Kun kirjoitin maaliskuussa julkaistavaa romaaniani Paljain käsin, kirjoitin naisten sukutarinaa. Romaanissa ei seuratakaan kirjallisuudesta tuttuun tapaan nimenkantajia, Vaaran suvun miehiä. Ei silloinkaan, kun romaani kertoo jatkosodan lopusta, sodan aikaisesta paineesta, kauhujen kokemuksista. Tässä romaanissa kuvataan naisten sukupolvesta toiseen periytyvää kamppailua perheen ja vapauden välillä. Nimet saattavat muuttua, mutta naiset eivät. Heidän työnsä on kaikkialla samanlainen, vaiettu työ. Heidän tehtävänsä on pysyä näkymättömissä ja kannatella perhettä, kannatella kansakuntaa, jota ei olisi ilman perheitä.

Romaania kirjoittaessani ymmärsin, että itse nimi ei ole merkityksellinen. Mutta nimen muuttaminen on tärkeää. On tärkeää osoittaa, mistä alkaa ja mihin loppuu. Keiden lapsia nämä ovat. Osoittaa, ettei itse ole enää kenenkään lapsi, kenenkään omaisuutta. Ei isiensä, ei miehensä.

Niinpä me sorvasimme oman nimemme mieheni isoäidin tyttönimestä. Käänsimme nimen suomeksi. Otimme sen omaksemme. Viime torstaina saimme vihdoin leveän kirjekuoren maistraatista, nimilautakunnalta.

Nimi on symboli, joka kertoo, kenen perhettä olen. Minun perheeni on nyt pienempi ja tiiviimpi, se mahtuu yhdelle sängylle.

Essi Tammimaa

13 responses to “Nimen symbolinen arvo

 1. Onnittelut! Mutta kohta se perhe ei kyllä siihen yhdelle sängylle mahdu…

 2. Kiitos! Ostetaan sitten isompi sänky. 🙂

 3. Onnea onnea! Hieno nimi!

 4. Hyvä teksti! Olisi tosiaan paikallaan, että ihmiset enemmän miettisivät ja tiedostaisivat nimen merkitystä. Eihän ole suinkaan sattumaa, että yleisin käytäntö naimisiin mennessä on edelleen valita miehen sukunimi yhteiseksi nimeksi, ja jos nainen pitääkin oman nimensä, niin viimeistään lasten kohdalla valitaan miehen nimi. Perinteiden uudistaminen käy kovin hitaasti.

  Olen itsekin miettinyt, että sukulinjoja seuraavien nimien sijaan olisi hienompi käytäntö valita itse oma (tai vaikka puolison kanssa yhteinen) nimi. Sehän olisi oman maun mukainen ja ehkä jopa kertoisi jotain kantajastaan.

  Onnea uudelle nimelle ja onnea uudelle kirjalle myös 🙂

 5. Oii, onnea! Sekä avioitumisen että uuden ja hienon sukunimen johdosta!

  Itsekin mietin ennen naimisiinmenoa mahdollisuutta ottaa kummallekin jokin ”uusi” nimi sukuhistoriasta, jo pelkästään siksi kuinka joustamaton suomalainen sukunimikäytäntö on (esim. että kumpikin et voi ottaa kaksoisnimeä) mutta päädyin sitten ottamaan kaksoisnimen itselleni; toinen vaihtoehto olisi ollut pitää vain yksinkertaisesti omat nimet, mutta käytännön syistä päädyin kaksois-sukunimeen: jotenkin se on uniikki:)

 6. Ja ompas muuten tyylikäs kuva sinusta tuolla Gummeruksen sivuilla!!

 7. Nimenomaan, Elina Loisa! Hieno tasa-arvon ajatuskin menee aikalailla hukkaan, jos lasten nimet kuitenkin jatkavat vanhaa patriarkaatin nimiperinnettä – eihän valinnasta jää mitään jäljelle seuraaville sukupolville. Ei historia sellaisella asenteella käänny.

  Tosin tuosta mieluisan nimen valitsemisesta – eräs ystäväni ehdotti, että ottaisimme nimeksi Kristallikyynelmetsä. Se vähän nauratti. Jos saa itse valita aivan vapaasti, millaisen nimen ottaa, tuntuivat ne nimet nimittäin paisuskelevan pateettisiin ulottuvuuksiinsa. 😉

  Ja kiitoksia hirmuisesti onnitteluista! Niitä tarvitaan aina.

 8. Voi kiitos, Matroskin!

 9. Kiitos, Elina H-R! Kyllä tätä meidän sukunimiperinnettä sietää vähän ravisutella. On ihme, kuinka itsestään selvää vieläkin on ottaa miehen nimi, vaikka mahdollisuuksia olisi muitakin. Miksi vain toisen nimi jatkaisi olemistaan? Miksi juuri sen toisen? Kaksoisnimikin on hyvä ainakin käytännön kannalta. Siinä sentään muutos näkyy, eikä tarvitse selitellä sukulaissuhdetta omiin lapsiinsa. 🙂

 10. Kiitos kovasti! Satu Manninen on niin loistava valokuvaaja, ettei hänen käsistään voi muunlaisia kuvia tullakaan. Kuvan takana muuten kohisee Kellokosken pato, tulevan romaanin miljöötä…

 11. Minulle ei olisi tullut mieleenikään vaihtaa nimeäni naimisiin mennessä. Tuo uuden nimen keksiminen on mielenkiintoinen juttu, mutta en silti oikein ymmärrä sitä.

  Minulla on muuten isoäitini tyttönimi, jonka – tietenkin – saisi myös lapseni, jos sellaisia hankkisin (en hanki). Minusta on ihan käsittämätöntä, että lapsi saa oletusarvoisesti miehen sukunimen. Eihän siinä ole mitään järkeä.

 12. Maija: Lapsi saa kyllä oletusarvoisesti äitinsä nimen, jollei pari/lapsen saanut toisin ilmoita.

 13. Ja vielä, Maija: Nyt vasta älysin, että varmaan tarkoitit sitä, kuinka parit yleensä valitsevat antaa lapselle juuri isän nimen, jos vanhemmilla on eri nimet. En ihan itse ymmärrä, miten se voi olla epäselvää, että haluaa olla oman perheensä niminen – sitähän sukunimen juuri tulisi kertoa: kenen perhettä on. Enemmän perhettäni on puolisoni kuin vanhempani (vain isäni tosin, jos sukunimestä Henriksson puhutaan) tai isovanhempani (vain isän suvun tosin), tässä vaiheessa elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s