Aforismiko kuollut kirjain?

Raapusteletko salaa aforismeja tai truismeja lautasliinoihin? Ajatteletko, että ei siitä koskaan mitään tule – ei kukaan kuitenkaan ole kiinnostunut? Et ole yksin. Tuttavani Tommi Parkko kertoo aforismin olevan niin kituva laji, että sen julkaisemista on rohkaistava kansalaistoimin.

Siispä alla on runoilija Tommi Parkon esittely Paimion Aforismipäivistä ja niihin liittyvistä työpajoista. Jos et ole kiinnostunut maksulliseen kirjoittajakoulutukseen osallistumisesta, voit sen sijaan kirjoittaa aforisminraakileitasi kommenttipuolelle.

Minä en itse ole hyvä tiivistämään maailmoja muutamaan lauseeseen, muuten en varmaan romaaneja kirjoittaisikaan, ja satun inhoamaan sanaa kiteyttää. Niinpä toivonkin, että joku voisi vaikka keksiä sille vaihtoehtoisen ilmauksen tällaisia tilanteita varten.

Tiivistyneitä hetkiä, olkaa niin hyvät.

Hyvä aforismin ystävä, Julkaiseminen on yksi aforismin lajin suurimmista ongelmista. Aforismeja julkaistaan vähän, ja kokoelman saaminen kustannettavaksi on haastavaa. On kuitenkin tärkeää, että uusia, laadukkaita aforismikokoelmia julkaistaan, jotta lajin kehittyminen on mahdollista. Tänä vuonna Paimion Aforismipäivien työpaja laajenee kahden viikonlopun mittaiseksi kokonaisuudeksi ja keskittyy aforismikokoelman kirjoittamiseen ja julkaisuun liittyviin kysymyksiin.

12.–14.3.2010 käynnistyy käsikirjoitustyöpaja, johon valitsemme kymmenen aforistikkoa työstämään kokoelmaansa julkaisukuntoon. Työpajan ohjaajina toimivat Suomen Aforismiyhdistyksen puheenjohtaja Sami Feiring sekä vuonna 2008 Sitruunalumilyhtyjä-aforismikokoelman julkaissut Tiina Lehikoinen. Työpajassa käydään läpi aforismikokoelman rakentamista ja syvennytään pienryhmissä osallistujien omien käsikirjoitusten kommentointiin. Työpaja järjestetään Turussa Kirjan talolla. Maaliskuun työpajaviikonlopun jälkeen oman aforismikokoelman työstäminen jatkuu. Huhti- ja toukokuun aikana työpajaan osallistuneet ovat yhteydessä ohjaajaansa ja keskustelevat työnsä etenemisestä joko internetin ja puhelimen välityksellä tai henkilökohtaisissa tapaamisissa. Käsikirjoitustyöpaja vaatii siis osallistujalta pitkäjänteistä työskentelyä, mutta tarjoaa hienon mahdollisuuden oman käsikirjoituksen ohjattuun työstämiseen. Käsikirjoitustyöpaja päättyy 17.6.2010 Paimion jokavuotisten Aforismipäivien yhteydessä. Tällöin osallistujat saavat ohjaajiltaan loppupalautteen käsikirjoituksestaan. Päätöstapaaminen järjestetään Varsinais-Suomen Kansanopistolla Paimiossa, missä työpajalaiset voivat myös osallistua yhteiseen illanviettoon.

Julkaisutyöpaja alkaa torstaina 17.6.2010 ja päättyy lauantaina 19.6.2010. Työpajassa kirjallisuuden ammattilaiset kertovat aforismien kustantamiseen liittyvistä käytännön asioista. On suositeltavaa, että käsikirjoituspajan osallistujat jatkavat myös kesäkuun työpajaan. Myös muut kuin käsikirjoitustyöpajan osanottajat voivat tulla mukaan julkaisutyöpajaan. Paimion Aforismipäivät järjestetään kesällä 2010 seitsemättä kertaa. Tapahtumaan on perinteisesti kuulunut vuotuisen työpajan lisäksi myös oheisohjelmaa ja yleisötapahtumia. Tänäkin vuonna aforismityöpajan yhteydessä luvassa on yhteisiä illanviettoja ja puhujavieraita. Aforismipäivät huipentuvat lauantaina 19.6. aforistikoiden ja runoilijoiden yhteisesiintymiseen Paimion keskustassa järjestettävillä Viva Vista -kaupunkifestivaaleilla.

Hae mukaan käsikirjoitustyöpajaan lähettämällä 22.1.2010 mennessä aforismikäsikirjoituksesi tai aforismisikermiä tai -sarjoja paperimuodossa osoitteeseen Varsinais-Suomen Kansanopisto, Vistantie 37, 21530 Paimio. Kuoreen tunnus ”Aforismityöpaja”. Käsikirjoitusten pituus 20–50 sivua, yhdellä sivulla 1–5 aforismia. Työpajaan valituille ilmoitamme helmikuun puoliväliin mennessä.

Tiedustelut käsikirjoitustyöpajasta: Tommi Parkko (parkko@kaapeli.fi)

Ilmoittaudu jo mukaan julkaisutyöpajaan ottamalla yhteyttä Varsinais-Suomen Kansanopistolle, 02-477 900 tai kansanopisto@paimio.fi.

Hinnat

Käsikirjoitustyöpaja 100 euroa (Sis. opetuksen 12.3.–14.3., ohjaajan palautteen 5 tuntia, loppupalautteen 17.6.2010 ja lounaan lauantaina ja sunnuntaina. Ei sis. majoitusta eikä muita ruokailuja.)

Julkaisutyöpaja – Käsikirjoitustyöpajaan osallistuneille 220 euroa (sis. opetuksen 17.–19.6., täyshoidon, majoitus 2hh) – Pelkkään julkaisutyöpajaan osallistuville a) 195 euroa (sis. opetuksen 17.–19.6., lounaan, päivällisen ja kahvit ) b) 255 euroa (sis. opetuksen 17.–19.6., lounaan, päivällisen ja kahvit, majoituksen 2hh) 1hh 25 euron lisämaksusta

6 responses to “Aforismiko kuollut kirjain?

 1. Hei Essi,

  muistelen, että olit tekemisissä jonkun yhteisön kanssa, josta voi vuokrata halvalla tiloja.

  Miten on? Minun pitäisi saada harjoitustila laulua varten. Kävisin siellä joka arki-ilta. Tilan pitäisi olla mahdollisimman halpa ja sijaita jotenkin niin, ettei oopperalaulu häiritsisi.

  Olen kiitollinen kaikista, muistakin, vinkeistä!

  Rita

 2. Hei Rita!

  Toimin tosiaan Artlabin tiedottajana jokin aika sitten, ja minulla oli Vallilassa työhuonekin. Nykyisin Artlabin tiloista vastaa Kimmo Koskinen. Artlabin sivuilta löydät kaikki yhteystiedot. Bänditila ja tila meluisaan toimintaan on ikävä kyllä juuri se kaikista suurin ongelma, mutta siellä on kyllä bänditilaa, ja sen käytöstä voi olettaakseni aina neuvotella. Ota rohkeasti vaan yhteyttä! Kohta on Artlabin pikkujoulutkin tulossa ja siellä ainakin pääsisi tutustumaan porukkaan.

 3. ”Tuttavani Tommi Parkko kertoo aforismin olevan niin kituva laji, että sen julkaisemista on rohkaistava kansalaistoimin.”

  Tommin sanomassa on varmaankin mukana ripaus huumoria, mutta silti haluan kysyä, kuinka oikein on nimittää aforismia kituvaksi lajiksi.

  Pieni lajihan se on toki esimerkiksi runouteen verrattuna, mutta kun ajatellaan aforismin nykytilaa, ei mieleeni tule sana ”kituva”.

  Aforismikokoelmia on ensinnäkin julkaistu ja julkaistaan 2000-luvulla enemmän kuin koskaan aiemmin. Lajia tutkineen Envallin mukaan aforismikokoelmia julkaistiin 1900-luvun puolella noin 1-2 vuodessa. Nykyään niitä julkaistaan vuosittain 5-10 eli määrä on moninkertaistunut.

  Samaten aforismi on esillä mediassa enemmän kuin aiemmin, aforismitapahtumia on viime vuosina ollut todennäköisesti enemmän kuin koskaan. Suomalaista aforismia käännetään muille kielille jne. Nämä vain pikaisina esimerkkeinä.

  Tämä ihan vaan pienenä kommenttina ettei lukijoille synny täysin väärää kuvaa aforismin nykytilasta.

  Ja kiitos, Essi, että olet tiedottanut aforismiasioista blogissasi (joka muuten on lähes kaima oman blogini kanssa!).

  Ugh!

 4. Kiitos Sami kommentistasi! Itse en ole kovinkaan perehtynyt aforistiikkaan ylipäänsä ja välitin tiedon kurssista Tommin pyynnöstä. Luulen, että Tommi viittasi kommentillaan, jota varsin vapain sanakääntein ja humoristisella sävyllä lainasin, yleisiin asenteisiin ja ihmisten lukeneisuuteen. Onhan runouskin marginaalissa, vaikka se varsinainen kirjallisuuden kuninkuuslaji tuppaa olemaan ainakin kirjailijoiden mielestä. Mutta tietenkin pitäisi kysyä itse Tommi Parkolta, mitä hän tarkoitti – kenties hän ajatteli asiaa ihan konkreettisesti tapahtuman- ja kurssinjärjestäjän näkökulmasta, jos osanottajia oli vaikea saada tarpeeksi.

  Aforismit ovat varmastikin ihmisille hyvin tuttuja, tutumpia kuin vaikkapa nykyrunous, mutta niiden arvostus saattaa silti vielä laahata jäljessä – jos nyt ajattelee vaikka kirjallisuuden kategorioita, joiden mukaan syksyn uudet tuotoksetkin esitellään: ”runot ja mietteet”.

  Jk.

  Hassua, miten kaikista maailman sanoista olemme valinneet juuri niin samankaltaiset – ja blogisi ensimmäisistä julkaisuista päätellen vieläpä melko samoihin aikoihin. Tosin konkreettisesti omani on jonkin verran… yksinkertaisempi käsittää.

 5. Joo, tunnen Tommin hyvin, samoin hänen ajatuksensa aforistiikasta. Luulisin, että meillä (siis Tommilla ja minulla) on lähinnä näkökulmaero: hän näkee lasin puolityhjänä, minä puoliksi täynnä.

  ”Runot ja mietteet” on mielestäni ihan hyvä otsikko syksyn uutuusesittelyille. Mietelmäteoksia (siis aforismeja) kuitenkin ilmestyy sen verran vähän (ja niistäkin vain osasta kantautuu Hesarille tieto), että oma otsikko ei olisi mielekäs. Ja sukulaislajejahan ne ovat – runo ja aforismi, siamilaiset kaksoset.

  Jep, blogeissamme on yhtäläisyyksiä. Päivitän omaani tosi harvoin, ideaa kirjoituksiksi on, mutta aika menee kaikenlaiseen muuhun. Mutta huomenna, huomenna…

 6. Sama, sama! Huomenna hän kirjoittaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s