Vapaus valita – vastuullinen abortti ja muita mahdottomuuksia

Pidin paljon Junosta, enkä vähiten vängän pääosanäyttelijän Ellen Pagen vuoksi. Junossa teini-ikäinen tyttö tulee raskaaksi ekasta seksikokemuksestaan ja joutuu nopeasti tekemään vaikeita päätöksiä. Poikkeuksellisesti Juno, päähenkilö, päättää synnyttää lapsen, mutta ei pitää sitä.

Juno oli myös ensikosketukseni Belle & Sebastianin musiikkiin sekä mahtavaan, villiin ja ripiitillä sen jälkeen kuuntelemaani (ja edellisiin aiheisiini sopivaan) Antsy Pantsin Vampire-biisiin.

Junossa vaivasi kuitenkin heti näkemisen jälkeen se, että abortin käsittely jäi hyvin pieneen osaan, vaikka sen luulisi olevan ensisijainen valinta melkolailla kaikille vahingossa raskaaksi tulleille alaikäisille. Juonilinja oli ehkä meille suomalaisille virkistävä, mutta jenkkilässä abortinvastustus on aivan eri mittakaavassa – abortin puolustajia, tekijöitä ja niitä tarvitsevia nimittäin yhä edelleen mustamaalataan, vainotaan ja jopa murhataan. Junon vinoilevassa kässärissä villi valinta vielä meni läpi radikaalina, mutta entäpä vuoden 2007 humoristinen pläjäys Paksuna, jossa tuleva isä, yhden illan erehdys – blossia poltteleva työtön, pullukka, surkimus – maagisesti muuttuu hyväksi ja huolehtivaksi kumppaniksi, kun nainen synnyttää.

Kyllä – juuri sellaisia epärealistisia odotuksia me haluamme rohkaista. Ehkä niin käy juuri sinulle! Tai sitten käy näin.

Enivei.

Tarve jonkinlaista normaalia seksikäyttäytymistä sekä sen jälkihoitoa tuomitsematta ja epärealistisia odotuksia herättelemättä esittävälle elokuvalle oli jo olemassa.

Niinpä Gillian Robespierren lyhytelokuva Obvious Child tuli kuin tilauksesta. Hetken siinä tosin meni. Tämä koskettava, hauska ja ytimekäs tarina kuin novelli on ehkä kömpelö ja vaatimaton, mutta minä tykkään siitä. Ja sillä on vinossa asenteessaan paljon yhteistä Junon kanssa. Olennainen ero on kuitenkin se, että Obvious Child kertoo sen yhden yön ilosta seuraavan tavanomaisemman tarinan.

Robespierre näyttää varsin teeskentelmättömästi, kuinka joskus abortti kerta kaikkiaan vain on se paras ratkaisu, eikä edes niin traumatisoiva tai stigmatisoiva kuin voisi kuvitella. (Kenenkään tunteita kuitenkaan vähättelemättä.) Robespierre esittelee abortin valistuneiden ja vastuunsa kantavien nuorien aikuisten vaihtoehtona.

Uskon, että edelliseen lauseeseen moni haluaisi tarttua – vastuullistahan olisi käyttää ehkäisyä. Mutta entä, jos ehkäisyä on käytetty? Olisiko ainoa vastuullinen vaihtoehto A) odottaa avioliittoon (jälkiviisaus maistuu aina parhaalta!) B) synnyttää ei-toivottu lapsi miehelle, jonka nimeä ei muista vai C) hankkia abortti ja taistella kasvaakseen aikuiseksi, joka voi rakkaudella ja huolella kasvattaa omia lapsiaan joskus tulevaisuudessa?

Sanokaa te.

Obvious Child

Gillian Robespierren elokuva.

Pääosassa: Jenny Slate.

 

8 responses to “Vapaus valita – vastuullinen abortti ja muita mahdottomuuksia

 1. C.

  Ei lapsi ole mikään leikkikalu. Jos nainen ei tahdo lasta, hänen ei pidä sitä synnyttää. Se on se vastuullisen aikuisen päätös.

 2. Ehkä olen uuden sukupolven feministityttösiä, mutta tietenkin abortti voi olla vastuullinen valinta. Yhtä vastuullinen kuin jostain muusta mahdollisuudesta kieltäytyminen, jos kokee, ettei se sovi omaan elämäntilanteeseensa, ja oikeastaan vielä vastuullisempi, koska kyseessä on mahdollisen toisenkin ihmisen elämä.

  Olipa mukavaa löytää blogisi, luin romaanisi ”Ilmestys” ja pidin siitä paljon.

 3. Käytännössähän vaihtoehdot eivät maailman köyhille useinkaan ole “abortti/synnytys” vaan “tuvallinen abortti/vaarallinen (laiton) abortti”.

  Feministe: Contraception use up, abortion down

 4. Sinipiika: Oikein! Minäkin olen aina ollut sitä mieltä, mutta huomannut kyllä, kuinka paljon maailmalta vaatii hyväksyä sama. Siksi esittelenkin nämä elokuvat, joiden pitäisi ikään kuin olla the cutting edge of reality tai jotain muuta yhtä markkinointihenkistä. Periaatteessa Juno yritti olla kapinahenkinen: naisella on vapaus valita myös tehdä lapsensa, vaikka olisi vielä laillisesti lapsi. Junon lopun käänne on myös tavallaan feministinen. Mutta ennen kuin voi alkaa kertoa siitä, kuinka voi valita ”toisin”, pitäisi abortin ensin olla hyväksytty ja oikeutettu valinta muiden joukossa. Koska nyt abortti vielä on se ”toisin”, yhä edelleen.

  Jos väitettäni ei usko, voi kukin (nainen) miettiä, kertoisiko heti uudelle poikaystävälleen asiasta ja jos ei, miksi. Mieslukijta taas voivat miettiä, kuinka suhtautuisivat tietoon ja itse naiseen sen jälkeen. Eivät asiat vielä ihan niin itsestäänselvästi ole kuin annetaan ymmärtää otsikoissa.

  Aborttien määrät kasvussa! Jälkiehkäisyä käytetään ainoana ehkäisynä! Kukaan nainen ei piittaa – he tappavat (meidän) lapset!

  Jk. Ja ihan varmasti et ole tyttönen, vaan nainen!

  Aika mieletöntä aloittaa duuniaamu tällaisella viestillä. Kiitos.

 5. Kiitos Myyttis hyvästä linkistä. Sen ympärille syntyikin oma juttunsa, ks. yllä.

  Olet aivan oikeassa siinä, että aborttien yhteiskunnallisella hyväksynnällä on enemmän tekemistä naisten terveyden kanssa kuin kukaan haluaisi uskoa. Enkä voi ymmärtää, kuinka yhteiskunnassa voi samaan aikaan vallita ”lapset pois huonoilta/köyhiltä/alkoholisoituneilta äideiltä” -tendenssi ja ”abortti on paha ja tuhoaa jonkun lapsen elämän” -ajatus. Kuinka moni niistä ”huonoista” äideistä olisi päätynyt aborttiin, jos olisi saanut, voinut tai pystynyt vapaasti valitsemaan?

 6. Puhumattakaan siitä, kuinka monella lapsella olisi isä, jos abortin olisi voinut valita vapaasti…

 7. Eino Empaatti

  Aborttiin myönteisesti suhtautuvista elokuvista voi varmaan mainita myös tositapahtumiin perustuvan ”Vera Draken”, joka tämän vuoden puolella Ylelläkin esitettiin. Siinähän herttainen vanha täti käy 50-luvun Englannissa tekemässä abortteja nuorille naisille ja joutuu myöhemmin vastaamaan puuhistaan oikeudessa, vaikka katsoo itse tekevänsä vain hyväntekeväisyyttä.

 8. Muistan joskus lukeneeni Vera Drakesta. Mutta kuten sanottua minulla ei ole enää televisiota. On todella edistyksellistä, että tuon kaltaisia elokuvia tehdään! Jei!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s