Paljon melua Madonnasta

Madonnaa ei voi olla kunnioittamatta – onhan hän ehkä maailman kuuluisin nainen. Madonna menestyy, Madonna uudistuu, Madonna on bisness-nero, Madonna on esiintyvän taiteen kuningatar.

Madonna saattaa olla kaikkea tätä, ja vielä enemmän, mutta hän ei ole kovin omaperäinen ja sävykäs artisti, vaikka onkin julkaissut vuosikymmenien edestä vetävää poppista. Kaiken feministisen riemunkin keskeltä on tunnustettava, että Madonna on hyvä nimenomaan yhdessä asiassa: langoista vetelemisessä. Hän osaa rekrytoida oikeat artistit ja tuottajat käyttöönsä. Hän osaa käyttää hyväkseen muiden lahjakkuuksien lahjakkuutta niin kuin kuka tahansa hyvä tuottaja tai johtaja. Mutta missä on itse Madonna?

Madonnan konserttiin Jätkänsaareen oli myytyjen lippujen mukaan tullut 85 tuhatta ihmistä. Sellaisesta ihmisemerestä tällainen lyhyehkö naishenkilö ei juuri nähnyt edes niitä kaikissa lehtijutuissa mainostettuja jättinäyttöjä, joilta showta olisi lavan sijaan voinut seurata. Mutta ei se haitannut. Sillä oleellisinta Madonnan konsertissa oli läsnäolo. Madonnan mikistä huokui henkäilyjä ja huudahduksia, hän puhutti yleisöä varsin vaateliaasti, mutta tarjosi samalla varmuuden siitä, että tämä nainen ei häpeä – ei edes miltei sadantuhannen ihmisen edessä – vaatia juuri sitä, mitä haluaa. Piirre, jonka naiset huomattavan usein piilottavat, olivat artisteja tai eivät. Siitä Madonnaa on pakko ihailla, vaikka juuri sen vuoksi häntä ei haluaisikaan henkilökohtaisesti tuntea.

Madonnan biisit ovat oivallisia juuri siihen, mihin ne on tehty. Annan vihjeen: ”If you can’t dance, if you can’t dance, you got nothing for me babe.” Hassulta siksi tuntuikin, että keikalla harvat ihmiset tanssivat ennen aivan viimeisiä biisejä. Mutta ehkä he näkivät jo siellä ihmetellä pakarat paljastavia minishortseja ja jäivät niiden lumoihin… Minulle keikkavaatetus paljastui, niin kuin suurimmalle osalle Suomen kansaa, vasta iltapäivälehdistä. Lyhyyteni lykästämänä vedin nimittäin keikan läpi hiessä ja naurussa, kokemuksellisesti, ja voin siksi sanoa ihan rehellisesti – ja median uhkuman uudistushehkutuksen keskelläkin-, että kaikki ne uudet miksaukset eivät toimineet yhtä hyvin kuin alkuperäiset biisisovitukset. La Isla Bonita on ihan oikeasti vetävä menobiisi, joka ei tarvitse konerumpujen kuviota jokaisen säkeen jälkeen mittaansa pidentämään.

Madonna samaan aikaan sekä pelottaa että herättää ihailua. Hänen ruumiinsa on rautainen ja kasvot ilmeettömät. Hän ei hikoile, hänellä ei ole ryppyjä ja olkapäälihaksen yli kulkevan suonen voi erottaa kaukaisemmastakin kuvakulmasta. Ei voi olla miettimättä, mitä kaikkea on täytynyt tehdä päätyäkseen kastiin, jonka valta tunnustetaan joka puolella maailmaa yhteiskuntarakenteesta riippumatta.

Megatähti ei saa olla ihminen. Siinä sen hinta. Onneksi meillä on siihen oikeus ja vapaus.

Kuka lähtee tanssimaan?

Suomalaisten hartautta käsittämättömän edessä ehti jo ihmettelemään Tiina Kaarelakin blogissaan.

5 responses to “Paljon melua Madonnasta

  1. Kiitos Myyttis!

  2. Madonnassahan parasta on hänen suurenmoinen lahjattomuutensa, jonka takaa löytyy (on pakko!) hyvin älykäs nainen. Itse asiassa siis oivallinen esikuva nuorille neidoille; mutta Austenilla on parempi huumorintaju!

  3. Madonna ei ole jättänyt seksuaalisuutensa markkinointia muille, se on totta. Katselin juuri 80-luvun musavideoita, joissa pikkuruinen tuimakulmakarvainen tyttö varsin energisesti mutta myös melko viattomasti pompiskelee. (Ja tajusin samalla, kuinka lyhyt Madonna on – jopa minua lyhyempi!) Vaikea uskoa, että siitä aika ihastuttavasta, sulkeutuneesta teinitytöstä tuli tämä vahanaamiobusinessnainen. Itseironiaa Madonnassa ainakaan ei ole hitustakaan, ja se on aina sääli. Ehkä on alan vaatimus ottaa itsensä kuoleman vakavasti? En suosittele sitä kyllä kenellekään (esiintyvälle) taiteilijalle. Voi muuten mennä shown lisäksi pieleen myös se lavan takainen.

  4. Itseironia ei ole varattu supertähdille; no mun oma Sir Michael on vähän poikkeus; mutta Jaggerhan on aina määrittänyt itse oman habituksensa musiikkibisneksessä. Nuoresta Madonnasta en olisi niin varma: luulenpa että hän vasta ehkä 1990-luvun alussa synnytti itsensä lopullisesti.

    Huomattava mediatapahtuma tämä ihminen joka tapauksessa, kun saa minutkin tarttumaan kynään, vaikkei kyllä musiikkiaan kuuntelemaan.

    PS. Saisikohan mimmistä hyvän ofisu leedin? Jos joku tietää videon jakkupukuisesta Madonnasta, antakaa vinkki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s