Kuka pelkää keijukaista?

Euroviisut ovat merkillistä kämp-viihdettä. Glitteriä, savukoneen puhvisavua, liioiteltuja meikkejä, lomamainoksia – anteeksi maaesittelyjä, tanssiryhmiä, kukkia, strobovaloja, liioiteltuja diivamekkoja! Niin, ja sitä musiikkia. 

Jos tarkoitus on, että euroviisut tuovat osallistujamaita lähemmäs toisiaan, ja antavat viettelevän kuvan paikallisväristä, ne eivät onnistu. Mutta toisenlaisessa yhdistämisessä ne vahingossa onnistuvatkin. Euroviisuja seuraavat homot, heterot ja koko asetelemasta tietämättömät yhtä lailla.

Kaikki nauttivat salaa hiukan liioitellusta meiningistä, jolle voi nauraa, mutta samalla heittäytyä mukaan pelin henkeen. Yleisöä kosiskellaan mitä erilaisemmin tavoin, ja vain katsojat voivat päättää, mitkä niistä ovat tarpeeksi liioiteltuja – mutta todennäköisemmin – mitkä niistä eivät ole tarpeeksi liioiteltuja.

Joka vuosi päätän, etten aio katsoa Euroviisuja. En edes muista, milloin ne tulevat. Kun Lordi voitti, me olimme jo baarissa, ja todistimme voittoa siitä, että aivan kaikkien puhelimet joko piippasivat tai soivat. Ihmiset hymyilivät hölmistyneesti. Mekin kohotimme maljan. Tänäkin vuonna yhteisöllisyys taitaa voittaa. Euroviisut ovat puuduttavaa viihdettä: musiikkia ei jaksaisi kuunnella, esityksille ei voi kuin nauraa, välispiikeistä ja videopätkistä kiusaantuu. Mutta. Jokin siinä on, että me kaikki keräännymme nauramaan sille. Yhdessä. 

Vain Euroviisuissa upea Lady Diivaksi laitettu transihminen voi miljoonien (?) katsojien edessä esiintyä juuri niin kuin jokainen salaa glitteriä silmäkulmaan liimaava homo toivoisi voivansa. Vain Euroviisuissa laulaja voi kääriytyä elmukelmuun, pukeutua hirviönaamariin tai shokeerata naisena tulemalla lavalle melko tavallisessa miesten puvussa. 

Onko yllättävää, ettei Suomi ole pärjännyt Euroviisuissa? Milloin Suomessa on osattu liioitella, vetää yli, räväyttää ja kullata kaikki se savukoneen harsolla, kajalilla ja ylinäyttelemisellä, joka ei ole edes patetian kanssa samasta maailmasta?

Niin. Vain keijukaiset osaavat.

Euroviisuista onkin tullut homojen, lesbojen, bi- ja transihmisten näkyväksi tekemisen tapahtuma. Ympäri maailmaa Gayparadet sijoittuvat Euroviisujen alle. Ne kuuluvat Euroviisuihin. Kaikki varmasti ymmärtävät miksi. Samasta syystä, josta Suomi ei edelleenkään viisuissa menesty. Kepeys ja ilakointi ei ole meidän lajimme. 

Mikä siinä siis on, että joillain ihmisillä ei ole lainkaan huumorintajua mitä Euroviisuihin tulee? He eivät selvästikään ymmärrä, ketkä siellä katsomossa innokkaimpina tuulettavat. Moskovan uutiset, odotetut toki, mutta silti yhtä lailla kummastuttavat. Pelko. Se, mikä on lavalla, ei uhkaa meitä. Se, mikä on Varpusvuorella, uhkaa.

Ja onnea vielä kaikille, jotka vihdoin saavat lapsensa omikseen laillisestikin! Jäämme odottamaan tämän vuoden elmukelmu-pukeutumispystin voittajaa.

4 responses to “Kuka pelkää keijukaista?

 1. Erityisen kiusaannuttavia ovat ne esitykset jotka ovat selkeästi jonkun ihmisryhmän käsitys siitä mistä joku toinen ihmisryhmä voisi pitää. Vähän sellaisia irvikuvia.

  Ukraina ei onneksi ikinä petä, ne ovat sisäistäneet erinomaisesti Euroviisujen syvimmän olemuksen.

 2. Tätäkö tarkoitat? Ei voisi paljon eksplisiittisempi olla, vaikka olisi nimeltään p***oa. Annoin luonnollisesti lisäpisteitä lähes alastomista ja öljytyistä gladiaattoreista viisu-iltana. Works every time.

  Mutta minkälaisia pakotettuja ryhmiä tarkoitat?

 3. Oui, mama! Yltää lähes vuoden 07 tasolle.

  Suomen esitykset menevät melko usein tuohon ensimmäiseen kategoriaan.

 4. Sievistely ja arastelu, kuten myös kirjalliset viitteet ja kaiken maailman hillityt meinaukset, eivät useinkaan toimi, kun puhutaan suurista huutavista massoista, jotka haluavat hytkyä. Pitää laulaa kuin työmies palkkapäivänä: paaluu riittää, paalua, paaluu, paaluu!

  Nimenomaan tuohon vuoden 2007 klassikkoesitykseen viittasin minäkin elmukelmu-pystin seuraavaa tähteä tähytessäni!

  Mutta kuka olikaan tämän vuoden voittaja? Kenties mies, jolla oli kasvot peittävä kokovartalo-S&M-puku. joka kimalteli turkoosein paljetein?

  Aa, quath the raven, nevermore.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s