Lähinäkyjä

Kävin FAFA:ssa Minna Mäkelän henkilökohtaisessa ohjauksessa nautiskelemassa tarinallisista piirroksista ja muovileluasetelmista. LandeScapes vihjaa jo nimellään, ettei kyse ole silkasta maisematutkielmasta, kyse on paosta jonnekin. Eskapismiksi usein kutsutaan kirjoihin ja elokuviin ja niiden luomaan illuusiomaailmaan pakenemista. Minna Mäkelän näyttelyssä on ehkä kyse jostain saman tyyppisestä: niissä paetaan mentaalisiin lähikuviin, muistimaisemiin, joissa räsymaton kudos nousee yhtä tärkeäksi aiheeksi kuin laajempi maisemakuvaus.

Maailma on katsojaa lähellä, kosketusetäisyydellä, vaikka hetken merkitys onkin avattava henkilökohtaisesti. Henkilökohtaisiksi kuvat tekee myös se, että suurissa kuvissa ihmiset ovat selin. Vanhan miehen ja pienen tytön selässä olevassa repussa kuvastuu ihastuttava maisema ja heitä ympäröi suuri tuntematon. Kuvat ovat voimakkaan symbolisia ja jokaisen katsojan on niiden merkitys itse löydettävä. Kansallismaisema auttaa lukemaan merkityksiä, sillä se on vielä meille yhteinen jaettava.

Mäkelän uusi muotokieli leikittelee pinnan lakkaamisella venelakalla, mikä tekee töiden pinnasta kuin öljyisen meren pinnan. Leikkiä löytyy myös tekotyylien kirjosta: kuvissa on piirrosjälkeä, erilaisia väripintoja, eri tavoilla käsiteltyä valokuvaa ja pintaan liitettyjä esineenomaisia ulokkeita. Myös pienet muovifiguriinit saavat paikkansa ilmentämässä lapsen tosileikkiä, jossa maailmaa jäsennellään uudestaan ja uudestaan leikittämällä lelu-ukkoja.

Jotain erityisen humoristista ja samalla koskettavaa on Mäkelän tavassa punoa absurdia todelliseen ja konkreettista läheltä nähtyä mentaaliseen lähinäkyyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s