Kun vaan kolahtaisi!

Uudessa Parnassossa Max Ryynänen tunnustaa, mikä häneen oikeasti kolahtaa. Se ei ole John Cage, vaan Mariah Carey. Kolahtamiseen, sen aiheuttamaan välittömään mielihyvään, liittyy jotain tunnustuksellista – hävettää. Heteronormatiivin noudattaminen, populaarikulttuurin puoleen kallistuminen – aidosti ja ironisoimatta – ei vain sovi intellektuellin to do -listalle.

Puolustelenko minä kolahtamisiani, ironisoinko ja etäännytänkö puhdasta mielihyvää tuottavia kokemuksia? Kyllä ja ei. Kun lainaan Tuomas Timosta sanoessani, että seksissä ja väkivallassa toisto on se, mikä toimii, en ironisoi. Olen tosissani ja sehän siinä hauskaa onkin. Toisto on oppimisen äiti. Toisto saa etsimään ja löytämään uusia ulottuvuuksia sieltäkin, mihin niitä ei ole tietoisesti upotettu. Sketseissä tunnistettavuuden lisäksi nauramaan saa turvallisuudentunne. Toisto antaa uskalluksen heittäytyä kokemukseen, koska tietää, ettei mattoa vedetä alta. Ainoa tapa sietää krapulaa on katsella itkeskellen joko Dariaa tai Sex and the Cityä nauhalta tai dvd:ltä. Niitä siis tulee katseltua – uudestaan ja uudestaan. Eikö jo sen pitäisi puhua puolestaan? Voiko jotakin sanoa kertakäyttöiseksi tai instant-elämykseksi, jos se on uusittavissa ja vain paranee toiston myötä?

Pinnallisiksikin kirjoitetut sarjat (sarjakuvat, televisiosarjat jne.) sisältävät jotakin, mitä taiteen pitäisi aina tuottaa – samastumisen kohteen. Katselukokemuksen toistaminen lisää bondausta sarjan henkilöihin; heissä alkaa nähdä toimintamalleja, tunnistettavia piirteitä. Sanalla sanoen: henkilöt alkavat elää omaa elämäänsä. Kun huomaa tosielämässä siteeraavansa Mirandaa tai Samanthaa, (olemmehan hyviä ystäviä) ei voi enää edes tuntea häpeää. He sanoivat sen jo niin paljon paremmin, hauskemmin ja ennen kaikkea – he ovat jo selvinneet siitä.

Ensimmäistä kertaa Suomen televisiosta tullessaan Sex and the City näyttäytyi minullekin pelkkänä totisena pintana. Keskustelunaiheet tai Carrien kolumnin semi-filosofoinnit eivät olekaan sarjan todellinen anti. SatC on sarja, joka kertoo ystävyydestä, rakkauden muodosta, joka totisesti ”conquers all” toisin kuin se toinen muoto, johon sarjankin naiset uudestaan ja uudestaan kompastuvat vain palatakseen rakastavaan ja ymmärtävään nelikkoonsa. Romanttiselle rakkaudelle asetetut järjettömät vaatimukset täydellisine kokemuksineen ja oheistuotteineen (ruusuja, illallisia, sormus, häät, vauvat…) ilman piereskelyä ja riitoja hammastahnatuubin puristamisesta saattavat niin sarjan kuin tosielämän naiset (ja miehet) tilanteeseen, jossa mikään ei kelpaa tai riitä.

Kliseiden ja truististen totuuksien lisäksi olennaiseksi nousee fokalisoinnin polysemia. Sarjaa tähdittää neljä suulasta naista, jotka karikatyyrisyydestään huolimatta (tai juuri sen vuoksi) onnistuvat löytämään kliseestäkin sen semanttisen matriisin periferian… toisian sanoen: hämmästyttämään ja hauskuuttamaan tavanomaisella keskustelunaiheella nostamalla siitä esiin jotain… odottamatonta.

Miranda: It’s my clitoris, not the sphinx!
Carrie: I think you just found the title of your autobiography !

Ja täytyy myöntää, että juuri niistä epäkonventionaalisilta, tabuilta, epäuskottavilta tai yliviedyiltä karikatyyreiltä vaikuttavista piirteistä voi löytää samastumisen kohteensa.

Miranda: I didn’t tell Walker I had a baby.
Charlotte: How could you not mention it?
Miranda: It didn’t come up! If Walker had asked me directly, ”have you given birth recently,” I would’ve said… first of all, define ”recently.”

Selittelyni päätteeksi voinen vielä lisätä, että tämäkin keskustelu on mahdollista vain todellisissa intelletkupiireissä. SatC:ää katsoo miljoonia ihmisiä ja vain murto-osa heistä häpeää sitä tunnustaa tai miettii sarjasta tykkäämisensä syitä. Kun vaan kolahtaisi useammin!

2 responses to “Kun vaan kolahtaisi!

  1. finland@bazarforlag.com

    Hyvä Essi Henriksson,Bazar Kustannus lanseeraa syksyllä kaikkien aikojen ekotrillerin. Lähettäisimme sinulle mielellämme tietoa kirjasta ja lukukappaleen mikäli se sinulle sopii. Jos niin haluat, lähetätkö meille snail mail – ja sähköpostiosoitteesi.Parhain terveisin,Bazar Kustannus

  2. Kiitos tarjouksesta. Tutustun mielelläni Bazar Kustannuksen tuotantoon, eikä se minulle ennestäänkään aivan tuntematonta ole. Intiimimpää yhteydenottoa seuraa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s