Joulusanoma tuppaa itkettämään

Lauluyhtyeet Rajaton ja Fork ovat todistaneet, että a cappella musiikin ei tarvitse olla tylsää tai kuoromaista laulua. Pelkillä lauluäänillä on mahdollista rakentaa erilaisia äänimaisemia, tuoda musiikkiin erilaisten soitinten ja rytmien illuusio ja synnyttää huumoria.

Viisi on vuonna 2003 perustettu a cappella -lauluyhtye, josta puhutaan liian vähän. Se koostuu viidestä nuoresta naisesta, joilla kaikilla on hämmästyttävien sovittajan ja säveltäjän lahjojen lisäksi huomattavan laaja ääniala. Viiden periaatteisiin kuuluu, että kaikki laulajat laulavat kaikkia perinteisiä äänialoja; biisit vaativat soolon laulajalta ja taustalaulajilta melkoisia äänialan vaihdoksia myös kesken kappaleen.

Nämä loistavat naiset ovat Heidi Elfving, Virpi Eroma, Saima Haapanen, Maria Kaista ja Essi Marila. Sain ilon kuulla heitä viimeisessä joulukiertueen esityksessä 20.12. Mikael Agricolan kirkossa. Koska esitys oli kirkossa, ja koska oli kyse joulukiertueesta, saimme kuulla melkomoisen määrän tutun pakahduttavia joululauluja, joista Viiden toistoon ja erilaisiin säestyksellisiin melodianmuunnelmiin perustuvat sovitukset tekivät vielä pakahduttavampia. Yhtye esitti jonkin verran myös omia kappaleita, joita voi nykyisin kuunnella kotisivujen muutaman näytteen lisäksi juuri ilmestyneeltä EP-levyltä.

Kirkko oli miltei täynnä, vaikka samana iltana konsertoi Temppeliaukion kirkossa hiukan tunnetumpi a cappella -yhtye Rajaton. Hienoja ja koskettavia kappaleita seurasi toisensa perään, eikä jopa 15 kappaleen repertoaari aiheuttanut kuin pientä äänen horjuntaa ja käheytymistä esityksen loppua kohti. Laulajien äänet soivat kirkkaasti vahvistimista kirkon korkeaan saliin ja Jeesuksen syntymästä kertovat laulut saivat kieltämättä pontta ympäristön jylhyydestä ja tarkoituksesta. Vanhoille jouluvirsille antaakin anteeksi pateettiset ylisanat ja saarnaavuuden – onhan kyse vanhoista uskonnollisista teksteistä -, mutta laulajien omille sävellystöille olisi välillä toivonut hieman särmikkäämpiä sanoituksia.

Konsertti jätti melko henkistyneen jouluolon, eikä kyyneliltä säästytty, kun Varpunen jouluaamuna soi niin kiduttavan heleästi Saima Haapasen äänellä. Vanhoista joulurenkutuksistakin – Kulkuset ja Joulukirkkoon – oli saatu voimakkaana soivia kappaleita Saima Haapasen sovituksilla. Virpi Eroman lukuisat sävellykset ja sovitukset tekivät myös vaikutuksen. Jos jotain muuttaisin, toivoisin ensi jouluksi kuitenkin hieman iloisempia lauluja.

One response to “Joulusanoma tuppaa itkettämään

  1. Oi, herkkis ystäväni! Joululauluesitys oli varmasti vaikuttava, ja sä osaat kirjoittaa niin kauniisti. Tulin nyt kommentoimaan yliopiston tietokoneelta. Tajusin, että ongelma taitaa olla mun kannettavassani, koska en ole enää pystynyt sillä kommentoimaan muidenkaan kavereideni blogeihin. Krrr.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s