Pienen teatterin nousu

Teatteri Avoimissa ovissa on käännytty klassikon puoleen. Anton Tsehovin Vanja-eno on murheellinen tarina, jossa saavuttamaton rakkaus ja menetetty nuoruus kohtaavat maatilalla, jota hoitavat pyyteettömästi suvun luovuttajat – Vanja ja Sonja.

Jukka Pitkänen on älyllisestä kutsumuksestaan luopuneena Vanja-enona voimakkaan tunteikas ja ehdottomasti kokonaisin roolityö. Hän onkin esityksen henkilöistä ainoa, jonka tuntemuksiin ja niiden kautta syntyneisiin motiiveihin todella pääsee käsiksi.

Outi Vuorirannan vetäytyvä ja miesmäisen kulmikas roolityö Sonjana ei oikein anna tilaa samastumiselle; ei myöskään hermostuneisuuttaan käveleskelemällä ilmi tuova nuori vaimo Ella Keranto, jonka näytteleminen muutenkin tuntuu pingoittuneelta ja maneeriselta.

Radikaalin metsiä suojelevan lääkärin Astrovin roolin Valtteri Tuominen vetää vaihtelevalla menestyksellä. Hetkittäin hänen ja Kerannon esittämän vaimon välillä ihan oikeasti myös kipinöi. Juhani Rajalinin esittämä professori dominoi loistavasti kivuilloisuudellaan ja vaatimuksillaan onnettomien kanssaeläjien joka hetkeä.

Heini Tolan ohjaus on onneksi napakkaa, näytelmä on riisuttu viidelle esitettäväksi ja on siksi miellyttävän hyvin etenevä. Lavastus on viitteellinen, mutta tuo tarpeeksi ajankuvaa. Näytelmä on oivaltavasti tuotu kahden katsomolohkon väliin, niin että katsojat joutuvat ikään kuin tapahtumien keskelle.

Tällaisessa intensiivisessä vain muutaman näyttelijän näytelmässä asettuu näyttelijäntyölle erityinen paine. Ikävä kyllä hienosta yrityksestä huolimatta kaikki eivät aivan paineen alla kestä. Silti Vanja-eno on kipeän surumielinen näytelmä, jossa vihjeet puhuvat paljon ja ihmiset ohi toistensa. Ei se kauaksi jää korkeista tavoitteestaan.

4 responses to “Pienen teatterin nousu

  1. Jep. Pidin itsekin eniten Pikärannan roolisuorituksesta. Siinä oli sopivasti sitä slaavilaista melankoliaa. Pian muuten tuon näytelmän jälkeen (aloittaessani graduni teon) törmäsin muuten tuohon samaan asiaan, mistä se lääkäri näytelmässä veuhkoi: metsistä.Lienee ollut osittain syynä tekstin valinnalle – sen ajankohtaisuus…Kiitos vielä seurasta, oli loistava ilta!

  2. Ei se teatteri vaan se elämä. 😉

  3. Pitkänen. Sen näyttelijän nimi on Jukka Pitkänen. Ei mikään pitkäranta tai pikäranta… Ottakaa nyt edes perusasioista selvää…

  4. Kiitos kommentistasi anonyymi. Siinä on kaksi peräkkäistä näyttelijän nimeä sekaantuneet. Korjasin asian.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s