Etiikkaa vetävässä muodossa

Raja (Gummerus) on kirja valinnoista ja niiden kauaskantoisista vaikutuksista. Se pyrkii, toisin kuin nykykirjallisuus yleensä, tekemään tietynlaisen eettisen ja kenties jopa moraalisen kannanoton.

Riikka Pulkkinen on esikoiskirjailijana harvinaisen varma. Hän käyttää intertekstinään Sofokleen Antigonea. Kuoleman valintana näkeminen onkin yksi kirjan pääteemoista.

Kirjassa on neljä 3. persoonan kertojaa: professori Anja Aropalo, jonka kerronnassa luonto kukkii ja tuska Alzheimerin tautia sairastavan miehen puolesta värittää kaiken; lukiolainen Mari, joka unelmoi teatraalisesta kuolemasta tylsän elämänsä suolaamiseksi; lukion opettaja Julian, joka iskee silmänsä kauniiseen ja fiksuun Mariin, eikä välitä tytön hauraudesta tavoitellessaan omia halujaan sekä Anni, Julianin pieni tytär, joka näkee maailman vielä myyttisenä tarinoiden ja totuuden sekamelskana.

Jos ei huomioi pientä tahatonta naiiviutta Julianin ja Marin kertojanäänissä, joka kenties johtuu osittain kuvailun siloisuudesta, ovat kertojat luontevasti osa jännittäväksi yltyvää kertomusta, jonka loppu on koskettava.

Professori joutuu taistelemaan itsensä kanssa pohtiessaan miehensä pyyntöä saada kuolla. Anni taas yrittää tahdonvoimalla pitää vanhempansa yhdessä ja onnellisina. Henkilöiden kertomus viiltää syvältä, eikä heidän ratkaisujaan voi tuomita, vaikka kaikki henkilöt aiheuttavat valinnoillaan pahaa jollekulle toiselle. Joskus paha kuitenkin on välttämätöntä, jopa toivottua.

Henkilöt haluavat erottua toisiaan vasten, he tarvitsevat jonkun piirtämään itsensä näkyviin ja piirtämään näkyviin myös oikean ja väärän välisen häilyvän rajan.

Ei kuulosta kevyeltä lukemiselta, mutta silti ilmavasti aseteltu teksti on sujuvaa luettavaa. Teemaan liittyvät pohdinnat nousevat hetkittäin melko osoittelevastikin leipätekstin seasta, mutta se saattaa olla luettavuuden kannalta hyväkin asia. Neljän kertojan kautta valotetaan etiikkaa monelta kannalta, eikä yhtäkään valintaa nähdä itsestään selvänä. Ja se on mielestäni jotain se!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s