Runotytön paluu

Wsoy on julkaissut kaikkien nuorien naisten iloksi L. M. Montgomeryn Runotyttö-kirjat uudelleen. Nyt kaikki kolme Uuden Kuun Emiliasta kertovaa kirjaa voi lukea samasta laattamaisesta niteestä. Kirjan ulkoasu on lastenkirjanomainen, vaikka A4-muotti pakottaakin sivua kohti lukemaan enemmän tekstiä.

Olen – kuten kuka tahansa kirjoihin nuorena uppoutunut – lukenut Runotyttö-kirjat aikanaan Anna-kirjojen, Pollyannan ja Pikkunaisien kanssa samoihin aikoihin. Aikana, jolloin koko henkilögalleria ja tapahtuma-aika näyttäytyi minulle pikemminkin fiktiivisen avaruuden tuotteelta. Siksi en osannutkaan kapinoida naiskuvaa tai ylipäänsä kirjojen esittelemää moraalia vastaan.

Vaikutelman ei voi sanoa olleen läheskään sama, kun nyt luin kirjat uudelleen. Kielen kömpelyys ja naiivius yllättivät ja alussa olin jättää lukemisen kesken. Tutut henkilöt ja juonekkaasti punotut epäreilut tapahtumat saivat kuitenkin kahlaamaan läpi kaikki kolme kirjaa.

Suurimmaksi asiaksi ja lukuintoa kompastuttavaksi tekijäksi nousi yllättäen täysin luokaton toimitus. Se hämmästyttää etenkin, kun kyseessä on ties kuinka mones painos teoksista, jotka on käännettykin jo 1948-49! Erityisesti suoranaisia virheitä, kuten puuttuvia sijamuotoja, puoliksi kirjoitettuja sanoja tai vain väärin kirjoitettuja sanoja ja verbittömiä lauseita oli kahdessa ensimmäisessä J. K. Inhan suomentamassa kirjassa, joista ensimmäinen on vielä uudistettu suomennos vuodelta 1961. Vanhanaikaiset ja jopa käytöstä poistuneet sanamuodot, lauserakenteet tai sanat on helppo antaa anteeksi, kun kirjatkaan eivät aivan nykyaikaa käsittele, mutta sanojen puuttuminen ja kesken loppuminen ovat näinkin tunnetuissa teoksissa anteeksiantamattomia virheitä.

Uusintalaitoksesta jäi sellainen kuva kuin L. M Montgomeryn teokset olisi lopullisesti sijoitettu johonkin kevyen romanttisen kirjallisuuden ja nuortenkirjallisuuden välimaastoon, jota ei oikeastaan kannata edes toimittaa kunnolla. Lukukokemus olisi ollut huomattavasti nautittavampi, jos kustantaja olisi antanut kirjalle enemmän painoarvoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s