Teatteria hiekalla


Richard3

on tai oli jälleen yksi Circus Maximuksen kutkuttavista uusinnoksista. Shakespearen draama on uudelleen käännetty ja täysin uudelleen järjestetty. Traagisiin ja dramaattisiin tapahtumiin on etsitty sisäistä logiikkaa ja motivaatiota kohtauksia siirtelemällä ja fuusioimalla. Kiitos Hanno Eskolan loisteliaasti suomen kielen allitteraatiota eli alkusointua ja myös loppusointua käyttävien juoksutusten, näytelmä solahtaa eloon. On pakko pysytellä skarppina, koska näyttelijät syöksevät sanoja suustaan kuin kiväärinpiipusta. Herkullisimmat haukkumasanat on lainattu Paavo Cajanderin suomennoksesta vuodelta 1897.

Yksinkertaisella mutta kekseliäällä lavastuksella päästään taas syvemmälle kuin täyteen rakennetulla pyörivällä lavalla. Zodiakin pienessä tehdassalissa on lattialle rakennettu lava hiekasta – se hiekkalaatikko, jota ikuisesti infantiili Richard haluaa hallita. Myös näytelmän aseet ovat lasten leikkimaailman lapioita, ruumisarkkuna kannetaan kirkkaanpunaista pulkkaa. Kaikessa on uudelleen keksimisen tuntu.
Hiekka rahisee näyttelijöiden jaloissa, likaa vaatteet, kun he kaatuvat itkemään maahan ja ropisee ilmaan, kun sitä potkaistaan raivonpuuskassa. Se luo näytelmän maailmaan aitoutta, jota ei voisi toteuttaa millään muulla tavoin.

Näyttelijöiden intensititeetti saattaa herpaantua välillä, – ja alku on tavalliseen tapaa jäykähkö asetelmallisuudessaan – mutta jatkossa Janne Kallioniemi eli Richard, Elisa Piispanen, Piitu Uski, Kaisa Sarkkinen ja Henry Hanikka vain kertakaikkiaan tekevät liikuttavan hauskasti vakavan ja koomisen rajoilla tasapainoilevaa teatteria. Ja mikä ihaninta Shakespearin aiheuttamaa jäykkyyttä ei löydy toteutuksen yhdestäkään portaasta – näyttelemisestä, käsikirjoituksesta, joka leikittelee slangin ja vanhakantaisten adjektiivien sekamelskalla, tai ohjauksesta.

Harmi, että sen piti loppua näin pian, mutta kuten kysyvää informoitiin: tiimin jäsenten oli pakko lähteä taas rahatöihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s