Haastetta ilmassa

Näyttää siltä, että minut on haastettu vastaamaan kirjallisuuskyselyyn. Meemin minulle tartuttamisesta vastaa Pasi Ilmari Jääskeläinen.
Vastailen mielelläni ja mahdollisimman pian välttyäkseni tekemästä rahatöitäni, jotka odottavat tekijäänsä. Lopuksi haastan viisi ihmistä lisää, jos keksin niin monta.

1. One book that changed your life – Kirja joka muutti elämäsi?

Sartren Inho.

Saattaa kuulostaa teeskennellyn intellektuellilta, mutta eksistentialismin sijaan (tavallaan sen kirjalliseen ilmaisuun tekemän vaikutuksen vuoksi) Inho avasi silmäni. Sitä lukiessani tajusin ensi kerran, millaisiin syvyyksiin pinnan kuvaamisella voi päästä ja mitä mahdollisuuksia se luo. En voi koskaan unohtaa kohtausta, jossa protagonisti pohtii, nostaako ryttyinen ruutupaperi maasta vai ei, mitä siinä mahtaa lukea, mitä ohikulkijat ajattelisivat siitä ja niin edelleen. Epäröimisen tunnustaminen, siinä vellominen, samoin kuin fyysisen todellisuuden pienen pienten yksityiskohtien kuvaaminen ylenpalttisina kokemuksina herätti minussa jotain. Tarkemman silmän maailmalle, koska nyt minulla oli myös tarkempi kieli sitä kuvailemaan.

2. One book you’ve read more than once – Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Uudestaan ja uudestaan luen vain harvoja kirjoja – lähinnä sellaisia, jotka olen lukenut ensimmäistä kertaa jo hyvin nuorella iällä ja joita siksi kohtelen kuin lapsuudenkotiani – haluan aina välillä palata takaisin tarkistamaan, onko kaikki niin kuin muistin. Useimmiten kaikki näyttää vähän pienemmältä, hiukan vieraammalta, mutta silti juuri niin tutulta kuin haluankin. Loistavina pitämiäni kirjoja en useinkaan uskalla lukea uudestaan, sillä pelkään lumouksen haihtuvan.

Luin juuri taas Dan Simmonsin Hyperion-sarjan läpi ja yhä edelleen se kolahtaa kaikesta siitä kääntäessä syntyneestä lauseenvastikkeesta huolimatta. Toinen sarja, jota luen aina uudestaan ja uudestaan on Octavia E. Butlerin oankaleista kertova trilogia.

3. One book you’d want on a desert island – Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Varmaan Rakel Liehun Runot 1974-1997, koska ne eivät koskaan ehdy.

4. One book that made you giddy – Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.

Suomentaisin alkuperäisen adjektiivin toisella tavalla: sai sinut kihisemään innosta. No, viimeisin oli tuo Lumikko ja yhdeksän muuta.
(Tämän takia Pazi taisi minut haastaakin! The eagle eye of Sherlock Essi cannot be fooled!)

5. One book that wracked you with sobs – Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Itken ja nauran usein kirjoja lukiessani. Viimeksi taisivat kyyneleet nousta silmiini, kun luin Helena Kallion Ennen kuin sielu puutuu -romaanin.

6. One book that you wish had been written – Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?

Paljon mielenkiintoisempi kysymys olisi: minkä kirjan toivoisit itse kirjoittaneesi?

Siihen vastaisin varmaankin, että toivoisin kirjoittaneeni Christa Wolfin Medeian. Se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja tulee vieläkin välillä uniini. (Ja vie myös kaiken ilon kaiken maailman Gladiator-elokuvista sun muista tyhjänpäiväisistä antiikin mytologian/historian kanssa ”leikitteleviltä” teoksilta)

7. One book you wish had never been written – Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Kaikki uskonnollissävytteinen kirjallisuus.

8. One book you’re currently reading – Kirja jota parhaillaan luet?

Lähinnä arvostelukappaleita: yhtä rikosnovellinatologiaa, Tapani Baggen dekkaria, ennakkokappaletta Petri Tammisen kirjasta, joka pian ilmestyy, ja Pohjantähden alla trilogian viimeistä osaa, johon jäin jumiin ja joka ei siis työlukemisiltani edistykään…
Ja Maurice Merleau-Pontyn Silmä ja mieli -kirjaa, joka tosin on vihkonen vain, mutta silti syö aikaani kuin virtahepo, sillä suhtauden ruumiillisuuden käsitteisiin ja käsittämiseen esteettisessä diskurssissa hyvin vakavasti.

9. One book you’ve been meaning to read – Kirja jonka aiot lukea?

Osat Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjasta, joita en ole vielä lukenut. Kaikki ne kirjat, jotka teeskentelen lukeneeni, jos joku kysyy (Rikos&Rangaistus, Anna Karenina, Odysseus [kokonaan], Alastalon salissa ja sen sellaisia).

10. Now tag five bloggers – Haasta viisi bloggaajaa

(Apua en tunne tai tiedä ketään!)

Tawantisuyu
Miia with two eyes
Loistava puhallus – Lauseita.
Marian studio
Kirjailijan häiriöklinikka

Teihin päädyin siis hakuammunnalla, älkää pahastuko… Saatte vastata muuten kumpaan vain kysymykseen kohdassa 6.

7 responses to “Haastetta ilmassa

  1. Essi, otin haasteen vastaan, kiitos. 🙂

  2. Otin minäkin 🙂 Tänks muistamisesta! Ai, että diggasit Pasin kirjasta. Kiva kuulla, koska odotan itse todella paljon saavani sen käsiini.Ristolta ja Jyrkiltä muuten terveisiä!

  3. Kiitos terveisistä. pasin kirjaa saa jo kaupoista, vaikka hinta aika kova onkin – 32€(näin minulle on kerrottu).

  4. Kerrankin aivan uusi kysely (sellaiselle kyselyintoilijalle kuin mä)! Ja hyvä sellainen. Mun on jo pitkään pitänyt lukea Medeia… Sulla onkin samantyylistä tarkkanäköisyyttä kuin Sartrella. Mäkään en erityisesti rakasta uskonnollissävytteisyyttä, mutta en toivoisi kaiken sellaisen kirjallisuuden katoavan, koska samalla menisi myös monta hyvää nimeä ennen kaikkea vanhemmasta kirjallisuudesta, kuten Södergran ja Dickinson – mutta sä ehkä tarkoitatkin keskinkertaisia uskonnollisia rallatuksia.

  5. 32 on aika paha hinta etenkin opiskelijabudjetin omaavalle. Pitänee ottaa opintolainaa ihan sitä varten. *käkätystä*Muuten tervetuloa meidän blogittajien joukkoon! Itse olen vielä ihan kuusessa Oriveden jäljiltä, mutta ehkä mäkin pääsen jossain vaiheessa takaisin bloggaamisen suloiseen maailmaan. Oletko muuten tulossa käymään Finnconissa? Jyrki V. on siellä paneelissa Pasin kaa (muistaakseni lauantaina 10.00)? Ajattelin käväistä itse ainakin paikan päällä.

  6. Menen tekemään kritiikkiä Viivi ja Wagner käsrämysoperetista la 19.8., joten en varmaan pääse Finnconiin. Harmi kyllä.

  7. Otin haasteesi vastaan.- Prospero

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s